Harish Jharia

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26 June 2013

Gobhi Manchurian Chinese Recipe - गोभी मंचूरियन चाईनीज़ व्यंजन


Gobhi Manchurian is one of the most popular Indo-Chinese dishes, cooked and eaten in India. This cuisine is an adaptation of Chinese seasoning and cooking techniques to suite Indian spices, herbs and the tastes of Indians. It is believed to have been discovered by the Chinese Indians settled in Kolkata, India, for over a century. Being extremely popular among urban Indians, it is widely cooked and sold in major Indian cities such as Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Hyderabad, Bengaluru, Pune etc.  

Ingredients for Gobhi Manchurian - गोभी मंचूरियन के लिए आवश्यक सामग्री

15 cauliflower pieces of lemon size - १५ नीबू की साईज के गोभी के टुकड़े 
3 tablespoons corn flour - ३ बड़ी चम्मच कार्नफ्लोर 
5 tablespoons all-purpose flour - ५ बड़ी चम्मच मैदा 
¼ cup water - १/४ कप पानी 
1 teaspoon black pepper powder - १ छोटी चम्मच पीसी काली मिर्च 
Salt to taste - नमक स्वादानुसार 
oil for deep frying - तलने के लिए तेल 

Cooking Method for Gobhi Manchurian - मंचूरियन बनाने की विधि 
  • Heat up oil in a wok or in a deep fryer. - कढाई में तेल गरम करें. 
  • In the meanwhile, dissolve the corn flour and all-purpose flour along with pepper and salt in water. - साथ ही, कार्नफ्लोर, मैदा, काली मिर्च और नमक को १ कप पानी में घोलें 
  • Add the cauliflower pieces and mix until they get coated with the flour mixture. - गोभी के टुकड़ों को इस घोल में डाल कर अच्छी तरह मिश्रण में लपेट लें.
  • Slide about 5 pieces at a time into the hot oil and fry them until golden brown. - इन लपेटे हुए गोभी कि टुकड़ों को तेल में सुनहरे होने तक ताल लें. 
  • Remove from oil and drain them in paper towels. Keep aside. - तलने पर इन्हें निकालकर टिश्यू पेपर पर निथार लें और एक तरफ रखलें. 
Ingredients for Manchurian Sauce - सॉस के लिए आवश्यक सामग्री

½ cup chopped spring onions - १/२ कप कटी हरी प्याज 
1 tablespoon finely chopped garlic - १ बड़ा चम्मच बारीक कटा लहसुन 
2 teaspoons finely chopped green chillies - २ बड़ा चम्मच बारीक कटी हरी मिर्च 
2 teaspoons finely chopped ginger - १ छोटा चम्मच बारीक कटा अदरक
1 tablespoon corn flour - १ बड़ा चम्मच कार्नफ्लोर 
1 cup water or vegetable stock - १ कप पानी या वेजीटेबल स्टाक 
1 tablespoon soy sauce - १ बड़ा चम्मच सोया सॉस 
1 tablespoon tomato ketchup - १ बड़ा चम्मच टोमैटो कैचअप
1 teaspoon red chilli sauce (Asian style) - १ छोटा चम्मच रेड चिली सॉस 
1 tablespoon vegetable/sunflower oil - १ बड़ा चम्मच वेजीटेबल या सनफ्लावर आयल 
Salt to taste नमक स्वादानुसार 

Cooking Method for Sauce - सॉस बनाने की विधि
  • Mix the corn flour with ¼ cup of water. - Add soya sauce, ketchup, chilli sauce and salt. कार्नफ्लोर को १/४ कप पानी में कार्नफ्लोर घोलें और ऊपर से सोया सॉस, चिली सॉस और नमक डालकर मिलाएं. 
  • Heat oil in a wok or frying pan on high heat; add garlic, ginger, green chillies, spring onions and stir fry for a few seconds. - एक कढाई में १ बड़ा चम्मच तेल गरम करें. ऊपर से अदरक, लहसुन, हरी मिर्च और हरा प्याज डाल कर कुछ सेकण्ड तक ज़रा सा भूनें. 
  • Add the corn flour mixture to the above and cook for a few minutes until thick and the corn flour is cooked. - ऊपर से कार्न्फलौर का मिश्रण डाल कर मिलाएं और गाढा होने तक और पकने तक पकाएं.
  • Turn off heat. Toss the Fried Cauliflower with the Manchurian Sauce and serve. - पकने पर गैस बंद कर दें फ्राई किए हुए गोभी मंचूरियन इस गरम सॉस में डालें और खाने के लिए प्लेट में डालें. 
  • Garnish with spring onion leaves and extra green chillies if you like it spicy. - ऊपर से हरी प्याज और हरी मिर्च से गार्निश करे और परोसें. 
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Compiled by – Harish Jharia
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