------------------------------------------------------------------------------
Sabudana is a pure vegetarian food ingredient...
साबूदाना एक शुद्ध शाकाहारी भोज्य पदार्थ है...
------------------------------------------------------------------------------
Sabudana is a pure vegetarian food ingredient...
साबूदाना एक शुद्ध शाकाहारी भोज्य पदार्थ है...
------------------------------------------------------------------------------
Sabudana Khichdi (साबूदाना खिचड़ी):
Compiled, edited and translated by: Harish Jharia
Sabudana Khichdi is a central Indian favorite delicacy, typically eaten in Madhya Pradesh and Maharashtra during Hindu fasting. It is preferred during religious fasting because it is a pure non-cereal vegetarian dish. Not only a non-cereal dish it also makes a good snack, and can be eaten as breakfast and evening refreshment as well.
Ingredients:
- 1½ cup sago साबूदाना
- 1 large potato, आलू
- 1 tsp cumin seeds जीरा
- 3-4 green chillies finely chopped बारीक कटी हुई हरी मिर्च
- 1/2 cup roasted peanuts भुनी मूंगफली
- ½ cup grated coconut कसा हुआ नारियल
- 2 spoon lime juice नीबू का रस
- 3 spoon green coriander leaves हरा धनिया
- 3 spoon ghee घी
- 1 spoon sugar चीनी
- Salt to taste नमक स्वादानुसार
- Wash and drain sago pearls and keep them covered overnight or at least for 3 hours. साबूदाने को धोकर निथार लें और रातभर या कम-से-कम ३ घंटे तक ढँक कर रखे
- Chop potato in small pieces. आलू छोटे-छोटे टुकड़ों में काट लें
- Heat ghee in a pan and toss cumin seeds (जीरा) in hot ghee. फराईंग पैन में घी गरम करें और ऊपर से जीरा डालें
- Add peanuts and Roast on a low flame until the peanuts become brown. जीरा चटकने के बाद मूंगफली डालें और हलकी आंच पर सुनहरा होने तक भूनें.
- Add the chopped potato and green chilies and stir for a minute. फिर कटा आलू और बारीक कटी हरी मिर्च डाल कर एक मिनट तक चलाएं
- Add sago pearls (साबूदाना), salt and sugar. अब फूला हुआ साबूदाना डालकर ऊपर से नमक और चीनी डाल कर चलाएं
- Stir occasionally until cooked. बीच-बूच में चलाते जाएँ जब-तक कि पाक नहीं जाए
- Add lemon juice a minute before taking it off the heat. आग से उतारने से एक मिनट पहले नीबू का रस डालकर चलाएं
- Garnish with coriander and coconut and serve with sweetened curds or sweet tamarind chutney as accompaniment. आंच से उतारकर हरी धनिया और कसे नारियल से सजाएं और दही या चटनी के साथ परोसें
Click here to read more about Sabudana:
What Is Sabudana / Tapioca / Sago (साबूदाना): Is Sabudana a Vegetarian Food?
--------------------------------------------------------------------------------------npad
No comments:
Post a Comment